torstai 4. joulukuuta 2014

Luukku 4. Tonttulakki


Käykö teilläkin jouluisia tonttulakkikuvia ottaessa niin, että lakki on aivan liian iso ja peittää puolet ponin päästä. Valuu koko ajan, eikä tahdo asettua. Kyllästyin vanhaan tonttulakkiin, niimpä päätin tehdä itse pienemmän. Kuvasin koko operaation, joten koitan nyt väkertää siitä jotain ohjetta :)

-ja joo, huomasin, että joku muukin on tehnyt tonttulakki-ohjeen, mutta kun nyt isolla vaivalla tämän tein, niin menkööt. Kuitenkin olin aloittanut jo viime kuun puolella, niin en silloin vielä tiennyt.


Tarvitset:
-punaista fleeceä (toki voit tehdä myös muunkin värisen)
-valkoista karvakangasta (ohjeessa käytetty teddyä)
-kankaiden väriset ompelulangat ja alalangat
-ompelukoneen
-suttupaperia kaavoihin (2 x A4)
-kangassakset
-nuppineuloja
-kangasliidun ja kynän
-harpin tai oikean kokoisen pyöreäphjaisen esineen
-mittanauhan (tai viivottimen)
-malliponin
-omaa maalaisjärkeä ja kärsivällisyyttä epäselvien ohjeiden kanssa ;)


Mittaa ponin pään ympärysmitta, tai haluamasi kohdasta pienempi/suurempi koko. Kuvassa mittanauha oli hukassa, joten mittasin narulla. Mittasin sitten viivottimella narun pituuden, tulokseksi sain 34cm.


Piirrä kaava. Tee sen muotoinen kolmio (tasakylkinen kolmio), miten pitkän lakista haluat. Tämän muotoinen sen pitäisi olla, kun laitat sen pöydälle valmiina. Kolmion kanta on se kohta, joka tulee pään ympärille. Tässä vaiheessa tämän pitäisi olla puolet ponisi pään ympäryksestä, eli minulla se oli 17cm. (34:2=17)


Taita kangas kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain. Laita kolmion toinen pitkä kylki taitoksen kohdalle sen suuntaisesti. Kiinnitä kaava muutamalla nuppineulalla kankaaseen. Piirrä kuvan mukaisesti 1cm saumavaran toiselle pitkälle sivulle ja alhalla olevalle lyhyelle sivulle.


Leikkaa piirtämiäsi viivoja pitkin. Taitoskohdasta ei leikata. Kaava otetaan irti ja kuvassa oikeanpuoleiset päällekkäin olevat reunat ommellaan yhteen. Alhaalta ei ommella.Nyt lakin pitäisi näyttää suunnilleen tältä. Jos alhaalla oleva reuna näyttää kulmikkaalta ponin päähän laitettaessa, se pyöristetään kuvan mukaisesti.


Valkoinen kangas otetaan esille, nurja puoli ilös päin, jotta siihen voi piirtää. Lakin ympärysmitta (olisko ollut n. 40cm) + 2cm(=saumavara) on suorakaiteen leveys. Suorakaiteen korkeus on haluttu korkeus (minulla oli 4cm) x 2 + 2cm(=saumavara). En siis alussa ottanut laskuissa huomioon alareunan pyöristämistä, joten pään ympäryys joutui kasvamaan. Unohdin myös vähentää 2cm saumavarat, mutta oikeastaan se ei haitannut. Sekavaa, eikö? :D


Kaava piirretään kankaaseen ja leikataan irti.

Lyhyet sivut ommellaan yhteen (muista 1cm saumavara)

Karvareunus käännetään kaksin kerroin ja pitkät sivut kiinnitetään nuppineuloin lakkiin. Laita niin, että sauma jää lakin sisälle! Lakin sauman ja äsken ompelemasi karvareunuksen sauman kuuluisi olla suunnilleen samoilla kohdilla.


Sitten ommellaan. Siisti langanpätkät.


Nyt pitäisi näyttää suunnilleen tältä.


Sitten enää tupsu, joka oli varmaan kaikista hankalin. Jos laiskottaa, tai muuten vain et pidä tupsuista, voit kiinnittää tupsun sijasta ison kulkusen.
Piirretään harpilla kaavaksi ympyrä, jonka halkaisija on 8cm. Kuvassa olin tehnyt aluksi 12cm, mutta se oli aivan liian iso. Valkoinen kangas laitetaan kaksin kerroin, oikeat puolet vastakkain. Kaava asetetaan kankaalle parilla nuppineulalla, piirretään se ja leikataan irti.

Sitten irrotetaan kaava, laitetaan nuppineulat takaisin työhön ja ommellaan ympyrät yhteen (1cm saumavaroilla). Oikeat puolet ovat edelleenkin vastakkain.

Muistathan jättää aukon, josta kääntää tupsun oikein päin :) Itse unohdin sen, joten ei kun ratkoja käteen.


Tupsu täytetään napakasti ylimääräisillä kankaan palasilla tai vanulla. Ompelin tupsun kiinni lakin päähän käsin kaksinkertaisella langalla. Työnsin sentin tai pari lakin päätä tupsun sisään. Samalla sulkeutui myös tupsuun jäänyt täyttöreikä.

Valmis!


Jos kokeilet tehdä, niin toivotan onnea! Etenkin ohjeen tulkitsemisessa, sillä se ei tosiaankaan ollut kovin selkeä :D Ja kysykää jos jäi jotain epäselvää! Koitan vastata :)
Muistakaas osallistua arvontaan, vielä ehtii. Ja luukkutoiveita saa edelleen ehdotella.

4 kommenttia:

  1. Mun mielestä ohje oli ihan tarpeeksi selkeä, sain hyvin selvää! :) Voisi muuten kokeilla tällä ohjeella!

    VastaaPoista
  2. Tosi kivan näköinen lakki tuli ! :) Ja toi ponikin on muuten super söpö ♥

    VastaaPoista